Sonbaharda bağışıklığı güçlendiren 10 besin
Sonbahar aylarında virüslerin kalabalık ve kapalı yerlerde basit bir şekilde bulaşması ve havadaki ani sıcaklık değişimleri nedeniyle pek çok insan başta soğuk algınlığı ve grip olmak üzere hastalıklarla mücadele ediyor. Bu nedenle bağışıklığın güçlendirilmesinde ve vücut direncinin arttırılmasında sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım “Bazı besinler vücut direncini arttırmada içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlarla öne çıkıyor. Hastalıkların arttığı sonbahar döneminde bu besinlerin sık tüketilmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Ancak bazı açılardan bu besinleri tüketirken dikkatli olmak gerekir. “Yeterli su tüketimi ve fiziksel olarak aktif kalmak bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden günlük yaşam alışkanlıklarına mutlaka eklenmesi gerekiyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım, sonbaharda bağışıklığı güçlendiren 10 besini anlatarak önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
1. Mandalina
Mandalina; Zengin C vitamini ve antioksidan içeriğiyle bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilerden korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda vücutta gerginlik yaratan faktörleri azaltarak hastalıklara karşı savunma sağlar. Ancak asitliği ve şeker içeriği nedeniyle mide rahatsızlıkları veya şeker hastası olanların dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Mandalinanın suyunu sıkmak yerine posasıyla birlikte tüketmek gerekir.
2. Kabak çekirdeği
Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle hastalıklardan korunmaya katkı sağlayan kabak çekirdeği, doğal olarak oluşan triptofan ve yüksek magnezyum sayesinde uyku kalitesini artırarak bağışıklığı güçlendiriyor. Ara öğün olarak ya da salatalarınıza ekleyerek tüketebileceğiniz kabak çekirdeği, yüksek kalori içerdiğinden çok fazla tüketilmemelidir.
3. Kefir
Protein, kalsiyum, magnezyum ve B12 gibi değerli besinler açısından zengin olan kefir, bağırsak ve bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklardan korur. Her gün 1 bardak kefir tüketerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım, “Meyveli kefirler şeker içerdiğinden tüketilmemelidir. “Kefiri içmekte zorluk çekenler evde bir meyveyle karıştırarak tüketebilirler” diyor.
4. Pırasa
Pırasa düşük kalori içermesine rağmen, bağışıklık sistemini güçlendirici güçlü vitamin ve mineralleri ile hastalıklardan korunmada değerli fayda sağlar. Ancak güçlü K vitamini içeriği nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların tüketimini sınırlaması gerekir.
5. Balık
Balık, vücutta iltihaba neden olan maddelerin üretimini önleyerek bağışıklık sistemini destekleyen omega-3 açısından son derece zengindir. Yetişkinlerin haftada 2-3 kez 250 – 350 gram balık tüketmesi önerilir. Ancak civa içeriği yüksek olan balıklardan kaçınılmalıdır. Böbrek hastalarının balık tüketimi konusunda doktor ve diyetisyenlerine danışmaları gerekmektedir.
6. Yulaf
Yulafta bulunan lifler ve özellikle beta glukan bağışıklık sistemini uyararak hastalıklara karşı savunma sağlar. İçerdiği zengin mineraller vücutta antioksidan etki yaratmaya yardımcı olurken, ferulik asit içeriği de virüsün tutunmasını ve bulaşmasını engelleyerek antiviral etki yaratıyor. Yulafı kahvaltı ve ara öğünlerinize ekleyerek yulaf unu şeklinde kullanabilirsiniz.
7. Ispanak
Düşük kalorisine rağmen tam bir vitamin ve mineral kaynağı olan ıspanak, bağışıklığı güçlendirdiği gibi kilo kontrolü de sağlıyor. Ancak oksalat içeriğinin yüksek olması nedeniyle böbrek taşı olanların ve K vitamini içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların tüketimini sınırlaması gerekir.
8. Yeşil Mercimek
Zengin lif içeriğiyle antibakteriyel özelliğe sahip olan yeşil mercimek tam bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda çok iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Ancak aşırı tüketimi gaz sorununa yol açabileceğinden özellikle sindirim sorunu yaşayanlar gaz yapıcı içeriğini azaltmak için suda bekletebilir ve pişirme tamamlandığında kimyon baharatı ekleyebilirler.
9. Zencefil
Yapılan çalışmalarda; Zencefilin solunum yolu hastalıklarına neden olan bazı virüslerle savaştığı gösterilmiştir. Mide bulantısını azaltan ve sindirimi iyileştiren zencefil çaya, çorbaya ve yemeklere taze olarak eklenebilir. Ancak 5 gramdan fazlası yan etkilere neden olur. Hamilelerin, kan sulandırıcı ilaç kullananların ve safra kesesi rahatsızlığı olanların bir uzmana başvurması gerekmektedir.
10. Yeşil çay
Yeşil çay, güçlü antioksidan içeriğiyle vücut hücrelerini zararlı elementlere karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım, “Her gün 1 bardak yeşil çay tüketmek bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olabilir. Ancak kafein duyarlılığı veya hipertansiyonu olanların yeşil çay tüketmemesi gerekiyor” diyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı